Etiam velit magna, dapibus quis

Elsõ nap: Afganisztán volt a fõ téma

Nem oldható meg csak katonai eszközökkel az afganisztáni helyzet - állapították meg a NATO védelmi miniszterei a szervezet budapesti értekezletének első napján. Konkrét intézkedésekről ugyanakkor nem döntöttek a tanácskozás résztvevői.

A NATO főtitkára közölte: a tagországok ugyanúgy vélekednek az afganisztáni helyzetről, de szerinte erősíteni kell az együttműködést az ázsiai ország szomszédaival, köztük Pakisztánnal. A nemzeti haderő teljes felkészítéséhez pedig további, körülbelül 20 újabb kiképzőcsoportot kell majd küldeni, illetve több helikoptert és katonát kell vezényelni Afganisztánba. A helyzet megoldásához ugyanakkor több pénz is kell - mondta Jaap de Hoop Scheffer. A tagállamok küldöttei a kétnapos tanácskozás első napján azt is megállapították, hogy Afganisztánban fontos feladat lesz még az eddiginél hatékonyabb és összehangoltabb fellépés a kábítószer-kereskedelem ellen. A tálib fegyveresek ugyanis egyes hírek szerint az utóbbiból teremtik meg fegyverkezésük anyagi feltételeit. A NATO szóvivője, James Appathurai azt mondta, a budapesti tanácskozáson szó sem volt arról, hogy a szervezet esetleg tárgyalásokat kezdjen az afganisztáni fundamentalista tálib felkelőkkel. A védelmi miniszterek szintén nem érintették a NATO új afganisztáni stratégiáját. Ezzel kapcsolatban az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztere közölte: Afganisztánban össze kell hangolni a biztonsági, a civil, a gazdasági és az újjáépítési programokat. Washingtonban már dolgoznak az új afganisztáni stratégián - tette hozzá Robert Gates. Jelezte ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok kész lenne megbékélni a tálibokkal, ha az afgán kormány leül velük tárgyalni a háború befejezéséről. Szó sem lehet viszont semmilyen kapcsolatfelvételről az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel. Gates megjegyezte, lehetségesnek tartja a tárgyalásokat a tálibokkal az al-Kaida mellőzésével.
A miniszterek megállapodtak arról, hogy a szövetség hadihajókat küld Szomália partjaihoz, hogy visszaszorítsa a kalózkodást, valamint segítse a segélyszállítmányok célba juttatását.

A weboldalon megjelenő anyag a D&B Grouptól kérhető, a Host Nation Broadcaster szobában.

2008.10.10 17:38:56

Home

Program

Háttéranyag

Média

Sajtófoglalás

Kapcsolat

©2008 Budapest D&B Group. Minden jog fenntartva.